Eksempel på overflatevann er innsjøer, bekker, elver og tjern. Overflatevann er ofte mineralfattig og har lavere pH og alkalitet enn grunnvann. Vannkvaliteten er ofte klar og fin, men er ofte utsatt for variasjoner gjennom årstidene. Overflatevann vil alltid være sårbare mot forurensing fra omgivelsene, enten det er kjemisk forurensing i form av utslipp/landbruk eller biologisk forurensing fra planter og dyr. Kjent kvalitetsproblem er høyt fargetall, innhold av organisk material / humus. Humus kjennetegnes ved at det gir vannet en gulbrun farge og litt dårlig lukt. Humus er ikke farlig men det gjør vannet uappetittlig og øker faren for bakteriologisk forurensing. Humus må ofte fjernes eller reduseres dersom man skal installere et UV-system.
Kvaliteten vil variere og det kan være nødvendig å ta flere vannprøver gjennom året for å dokumentere en trend. Anbefalte vannprøver:
- Fysisk/kjemisk analyse
- Bakteriologisk analyse
Det finnes flere ulike rensetekniske løsninger som sikrer forbrukeren godt drikkevann hvis vannprøvene tilsier at det er nødvendig. For eksempel finnes det egne filter/renseanlegg for reduksjon av humus, pH-økning, desinfisering etc. For mer informasjon om våre produkter kan du gå inn på fanen "nettbutikk". Her vil du finne produktinformasjon og en oversikt over forhandlere av disse produktene.